De två viktigaste omega-3-fettsyrorna kallas DHA (docosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra). Vetenskapsmän och forskare vet mest om dessa två omega-3-fettsyror och de har studerats ingående för sina hälsoegenskaper.
De flesta omega-3-tillskott innehåller DHA och EPA, men det finns också en annan typ av omega-3-fettsyror som kallas ALA (alfa-linolensyra), som är en växtkälla som omvandlas till omega-3 i kroppen.
De officiella rekommendationerna rekommenderar att man äter fet fisk 2-3 gånger i veckan, men många människor har svårt att uppnå detta. Därför tenderar de som äter västerländsk kost att ha brist på omega-3, vilket är anledningen till att tillskott är ett populärt val.
Vi anser att ett omega 3-tillskott som du tar regelbundet varje dag är det bästa. Det betyder att en Omega 3-produkt som är bra för dig och tolereras väl av dig är den bästa för dig personligen - för det är bara om du tar den dagligen som Omega 3 verkligen kan utveckla sin fantastiska effekt.
Omega 3-fettsyror kommer huvudsakligen från havsdjur som fisk och krill. Dessa innehåller de två viktigaste omega 3-fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Omega 3-fettsyror från tångolja erbjuds som ett vegetabiliskt alternativ.
Linfrön, linfröolja, rapsolja, chiafrön, hampafrön och vissa andra livsmedel är goda källor till den växtbaserade omega 3-fettsyran alfa-linolensyra (ALA).
Tänk dock på att hälsofördelarna främst beror på omega 3-fettsyrorna EPA och DHA, och inte på den vegetabiliska ALA-fettsyran. Anledningen till detta är att ALA i kroppen först måste omvandlas till EPA och DHA för att vara effektivt.
Tyvärr omvandlas endast en mycket liten mängd och endast om det finns tillräckligt med enzymer för detta. Denna omvandling är störd hos vissa människor, vilket är anledningen till att de förlitar sig på animaliska Omega 3-källor.
Endast intag av fiskolja, krillolja eller vegetabilisk algolja garanterar tillgången till de hälsosamma omega 3-fettsyrorna EPA och DHA. Därför är det första steget när du köper ett Omega 3-tillskott att välja en av dessa Omega 3-källor.
Även om fisk faktiskt är ett av de hälsosammaste livsmedlen, avråder många näringsläkare idag från att äta fisk regelbundet. Anledningen till detta är föroreningen av världshaven med föroreningar som kvicksilver, arsenik, kadmium, bekämpningsmedel, bly, PCB och mycket mer.
När du köper Omega 3-fiskoljekapslar är det därför absolut nödvändigt att välja en produkt där dessa föroreningar och orenheter har filtrerats bort så långt som möjligt. Det är först då som den lämpar sig för långvarig daglig användning.
Omega 3-fiskolja oxiderar när den kommer i kontakt med syre och blir därför snabbt härskande. Vid utvinning av högkvalitativ fiskolja är det därför viktigt att hålla oxidationen så låg som möjligt i varje produktionssteg.
Den färdiga produkten bör också innehålla antioxidanter som naturligt E-vitamin eller rosmarinextrakt för att minimera oxidationen av omega 3-fettsyrorna i kapseln.
Efter renhet och färskhet är innehållet av EPA och DHA det viktigaste. Se därför till att den exakta mängden EPA och DHA anges på förpackningen och undvik produkter som inte innehåller denna information.
Låt dig inte luras. 1000 mg fiskolja motsvarar inte 1000 mg omega 3-fettsyror. Därför bör du strunta i den totala mängden fiskolja per kapsel och bara uppmärksamma innehållet av EPA och DHA. Ju högre desto bättre, förutsatt att förhållandet mellan pris och prestanda är rätt.
Studier har visat att omega 3-fettsyror i triglyceridform absorberas 70 % bättre än i etylesterform. Det betyder att du slösar bort 70 % av dina pengar när du köper Omega 3-fiskolja i etylesterform.
Krillolja har ett lägre innehåll av EPA och DHA. Men genom att binda omega 3-fettsyror till fosfolipider har den den högsta biotillgängligheten av alla omega 3-källor. Därför kan krillolja inte jämföras direkt med fiskolja.
Många människor kombinerar fiskolja med krillolja eller tar dem omväxlande för att dra nytta av effekterna av båda varianterna. Det är också möjligt att fiskolja eller krillolja tolereras bättre av vissa personer eller att den fungerar bättre på vissa områden. Du kan bara ta reda på det genom att prova det.
Den veganska omega 3-algeoljan bör också vara i triglyceridform så att biotillgängligheten motsvarar den för fiskolja av hög kvalitet.
Små kallvattenfiskar som ansjovis, makrill och sardiner är bäst lämpade för utvinning av omega 3-fettsyror. Dessa fiskarter förökar sig mycket snabbt och förekommer i stora stim. Om fisket sker under kontrollerade förhållanden har det ingen inverkan på fiskbeståndet. Omega 3-fettsyror bör aldrig tas från fiskarter som är hotade.
Krill är huvudföda för många havsdjur, särskilt valar och pingviner. Det är den största massan av levande varelser på jorden. Utvinning av krillolja som kosttillskott har därför ingen effekt på den ekologiska balansen i Antarktis. Den årliga fångsten utgör endast 0,03 % av det uppskattade krillbeståndet.
Detta kontrolleras och bekräftas också av WWF (World Wildlife Fund) och Internationella kommissionen för bevarande av livsmiljöer i Antarktis (CCAMLR).
Det är viktigt att flytande fiskolja förvaras i kylskåp efter öppnandet. Den lämpar sig därför inte för användning på språng.
Beroende på användningsområde varierar den rekommenderade dosen av EPA och DHA mellan 500 mg och 10 000 mg eller mer per dag. För att främja hälsan rekommenderar de flesta experter 500 mg till 2 000 mg dagligen.
Följ alltid det rekommenderade intaget på etiketten eller produktbeskrivningen, om inte din terapeut rekommenderar en annan dos.
Experter rekommenderar att du tar omega 3-fettsyror, krillolja och algolja i samband med en måltid. Det spelar ingen roll om du äter dem före, under eller efter en måltid.
Vi rekommenderar att du tar den före en måltid eftersom en eventuell uppstötning i stort sett undviks. Du kan dock justera detta som du vill.
Om du tar flera omega 3-kapslar per dag bör du fördela dem över dagen. Detta kan ytterligare öka biotillgängligheten.
Ju högre kvalitet fiskoljan har och ju högre innehållet av omega 3-fettsyror är, desto bättre är produktens pris/prestandaförhållande. Filtreringen av föroreningar och det höga innehållet av EPA och DHA motiverar ett något högre pris på grund av den extra ansträngningen i produktionen.
Ett bra Omega 3-preparat känns igen på att det är fritt från föroreningar och har ett högt innehåll av EPA och/eller DHA.
Dessutom bör den ha hög biotillgänglighet och de känsliga fettsyrorna bör skyddas med naturliga antioxidanter. Den ska också vara perfekt tolererad och ha ett bra pris/prestandaförhållande.
Nu vet du vad som är viktigt när du vill köpa en effektiv Omega 3-produkt av hög kvalitet.
Ett omega-3-tillskott kan vara bra för dig om:
Experter rekommenderar att du tar kosttillskott som ett säkert och effektivt sätt att öka ditt dagliga intag av Omega 3. Detta har tre viktiga fördelar när du överäter fisk: