Effekt, brist, dosering, biverkningar, överdosering
D-vitamin ger friska ben och finns med i en rad olika metaboliska processer i människokroppen. Till skillnad från alla andra vitaminer kan behovet inte tillgodoses enbart genom näring, och brist på vitaminet kan orsaka allvarliga sjukdomar. En tillräcklig tillförsel av D-vitamin är därför viktig.
Tvärtemot vad namnet antyder är D-vitamin faktiskt inte ett vitamin, utan ett hormon som kroppen kan producera med hjälp av solljus. Det är särskilt viktigt för att bygga upp ben, tänder och leder och är också inblandat i följande processer i kroppen:
• Styra upptaget av kalcium i tarmarna
• Bibehållet immunförsvar och försvar mot infektioner
• Syntes av kroppens egen antibiotika
• Bygga upp och bibehålla normal muskelfunktion
• Normal celldelning
• Minskning av inflammationer i kroppen
• Hormonbalans
• Minskning av oxidativ stress
• Optimal signalöverföring mellan cellerna
• Inre ro och bättre sömn
• Bättre stresshantering
• God mental hälsa och prestationsförmåga
• Livskraft och koncentrationsförmåga
Vissa människor har större behov av D-vitamin, t.ex. äldre personer, barn och personer som knappt vistas utomhus, som har mörk hudfärg eller är beslöjade. Hälsoexperterna rekommenderar i dessa fall att man tar näringstillskott. I England går man ett steg längre: Nu när många människor stannar hemma råder hälsovårdsmyndigheten i England alla att ta extra D-vitamintillskott varje dag. (Källa: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/)
D-vitamin är det enda vitaminet som inte bara kan tas upp genom kosten, utan som också kan produceras av kroppen själv. Eftersom D-vitamin endast finns i mycket små mängder i maten är det mycket svårt att få en tillräcklig mängd av vitaminet enbart genom kosten. Enligt den tyska näringsföreningen (DGE) får ungdomar och vuxna i Tyskland endast 10-20 procent av sitt dagliga behov via maten - kroppen producerar den största delen av vitaminet via solljuset i huden.
På sommaren räcker det med 15 minuters solljus per dag för att kroppen ska kunna producera det dagliga behovet av vitaminet. Även under molniga dagar är UV-strålningen vanligtvis tillräcklig för att säkerställa en tillräcklig produktion. Trots detta har studier visat att upp till 60 procent av befolkningen i Tyskland har otillräckliga nivåer av D-vitamin. Orsakerna till detta är varierande och har att göra med livsstil, livsmiljö eller sjukdomar som försämrar D-vitaminintaget. Flera ogynnsamma faktorer kan också förstärka varandra och försvåra ett tillräckligt intag av vitaminet.
D-vitaminbrist är särskilt vanligt i norra Europa under vintermånaderna. En anledning till detta är att majoriteten av befolkningen tillbringar mindre tid utomhus under denna tid än under den varma årstiden. Solens låga läge mellan oktober och mars i alla områden norr om den 40:e breddgraden, t.ex. norr om Rom, hindrar dock att tillräckligt med UV-strålar når huden även vid regelbundna promenader. Även om det är tillrådligt att fylla på D-vitamindepåerna under sommarmånaderna genom att tillbringa mycket tid utomhus, sjunker D-vitaminnivån drastiskt efter bara några veckor utan tillräckligt vitaminintag.
Låga D-vitaminnivåer visar sig först genom atypiska symtom som trötthet och utmattning, pessimism och nedstämdhet, orkeslöshet, nervositet, lätt upphetsning, sömnstörningar, sug efter sötsaker eller tandförfall.
DGE rekommenderar ungdomar och vuxna mellan 15 och 65 år att inta 800 internationella enheter (IU) D-vitamin per dag om kroppen inte kan producera D-vitamin själv. Detta motsvarar cirka 20 mikrogram av vitaminet. Enligt olika D-vitaminexperter är denna dos dock endast tillräcklig för att uppfylla minimikraven och för att skydda mot vitaminbristsjukdomar. För att hålla D-vitaminnivån konstant på den erforderliga nivån rekommenderar experterna därför vuxna med en kroppsvikt på 70 kg att ta en daglig dos på i genomsnitt 5 000 IE.
Spädbarn, barn, gravida kvinnor och personer med olika sjukdomar har olika behov av D-vitamin. Dessutom spelar många andra faktorer en roll för intaget av D-vitamin, bland annat ålder, kroppsvikt, hudfärg, intensitet av solexponering, livsstil, D-vitaminets upptagningsförmåga och dess metabolism. De rekommenderade riktlinjerna för att beräkna den optimala D-vitamindosen är därför endast vägledande. Ett blodprov är nödvändigt för att ta reda på hur hög din D-vitaminnivå är.
Särskilt under vintermånaderna är det svårt att hålla D-vitaminnivån konstant på en tillräckligt hög nivå. Eftersom solen inte räcker till och behovet av D-vitamin inte kan täckas enbart genom kosten, rekommenderas intag av D-vitamin i form av kosttillskott.
Rekommenderade produkter