Fri frakt över 300 kr
100 dagars pengarna tillbaka-garanti
Säker shopping med SSL
Fri frakt över 300 kr
100 dagars pengarna tillbaka-garanti
Säker shopping med SSL

Stöd för lederna

Vi har 8 resultat för dina nuvarande val

Collagen Plus

NaturaMed Pharma

Collagen Plus

Sliter du med dina leder? Folkfavoriten Collagen Plus har nu blivit ännu bättre!

120 kapslar

468 kr
UltraPure MSM Capsules

Vitality Nutritionals

UltraPure MSM Capsules

UltraPure MSM-kapslar - det renaste naturliga MSM för din hälsa

180 kapslar

279 kr
Boswellia Royal

Vitality Nutritionals

Boswellia Royal

Frankincense kapslar med revolutionerande Boswellia-extrakt

90 kapslar

329 kr
Biocell Kollagen

Vitality Nutritionals

Biocell Kollagen

Kollagenkapslar för friska leder och vacker hud

120 Kapslar

329 kr
MediLenk

NaturaMed Pharma

MediLenk

MediLenk® – med vitamin C, kalcium och fosfor* och kollagen för muskler och leder

120 tabletter

586 kr
InflaMove

NaturaMed Pharma

InflaMove

InflaMove® – med C-vitamin som är bra för dina leder

120 kapslar

398 kr
Arthorol Pro

Lectinect

Arthorol Pro

Stela och ömma leder? Arthorol Pro - ditt naturliga val för lederna

40 kapslar

468 kr
Pycnogenol 100mg

Vitality Nutritionals

Pycnogenol 100mg

Pycnogenol - Original Pine Bark Extract från Frankrike för din hälsa

60 kapslar

529 kr

Ledstöd - vad du behöver veta!

Kosttillskott för ledstöd hjälper till att bibehålla friska leder och se till att de fungerar effektivt nu och i framtiden. Optimal ledprestanda är inte bara viktigt för idrottare, utan även för att upprätthålla den dagliga livskvaliteten och förmågan att vara rörlig och ha rörelsefrihet.

Kosttillskott för ledstöd hjälper människor att bibehålla friska leder mot vardagens slitage.

Kosttillskott för ledstöd hjälper människor att bibehålla friska leder mot vardagens slitage.

Kosttillskott för ledstöd hjälper till att bibehålla friska leder och se till att de fungerar effektivt nu och i framtiden. Optimal ledprestanda är inte bara viktigt för idrottare, utan även för att upprätthålla den dagliga livskvaliteten och förmågan att vara rörlig och ha rörelsefrihet.

I människokroppen utgör benen den bärande strukturen och musklerna skapar den kraft som krävs för rörelsen. Rörelsen är endast möjlig tack vare ledens ledförbindelse, det vill säga den plats där två eller flera ben möts. Det finns ett antal olika typer av leder och var och en har en specifik funktion och ett visst rörelseomfång.

Ledens biologi

Människokroppen är en ram av ben och leder som är särskilt utformade för att utföra ett antal samtidiga och inbördes beroende funktioner. Skelettet tillhandahåller också den ställning som krävs för att musklerna ska kunna fästa och fungerar som hävstänger för att skapa rörelse och bibehålla hållningen.

Synoviallederna är de vanligaste och mest komplexa lederna i kroppen. I ledutrymmet i synoviallederna finns ett smörjmedel som kallas synovialvätska och som är viktigt för att upprätthålla ledens hälsa. Synovialvätska fungerar inte bara som smörjmedel utan ger också näring och absorberar stötar.

Ledkapseln omsluter leden och stöds av extra ligamentstrukturer som består av täta band av kollagen som är parallella. Ligamenten ger stabilitet åt leden och förhindrar extrema rörelser som kan skada leden.

Brosket som täcker benens ändar är en typ av hård men flexibel bindväv som består av en tätt packad matris av kollagen och elastiska fibrer. Brosket har ingen blodtillförsel och därför är det svårt för kroppen att läka skador.

Degeneration av lederna

Det finns en växande mängd forskning som tyder på att det finns många betydande kliniska fördelar med tillägg för ledstöd. Enligt forskning kan oral administrering av ledstödstillskott bidra till att bibehålla friskt brosk, vitalisera synovialvätskan och förbättra ledrörligheten. Dessa fördelar kan hjälpa personer med ledrelaterade sjukdomar som osteoartrit och reumatoid artrit.

Artros

Artros är den vanligaste formen av artrit och är ofta förknippad med funktionshinder och dålig livskvalitet. Personer som lider av artros tar ofta ledstödstillskott på grund av deras förmåga att skydda lederna och förebygga ledsmärta.

Studier har visat att tillägg för ledstöd är en ny behandling för artros genom sin förmåga att förbättra smärta och funktion. Personer med knäsmärta men som inte har någon artrit kan faktiskt dra nytta av ledstödstillskott för att förebygga uppkomsten av artrit.

Reumatoid artrit

Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom som orsakar smärta, svullnad och stelhet i lederna. Det är den vanligaste autoimmuna sjukdomen i lederna och kännetecknas av inflammation i lederna och efterföljande funktionsförlust.

Komplettering med ledstöd förbättrar inte bara smärtan utan är också ett naturläkemedel som bidrar till att främja livskvaliteten genom att förbättra patienternas rörlighet. Dessutom kan humöret och den psykiska hälsan förbättras genom minskad smärta och ökad livskvalitet.

Hälsofördelar med ledstöd

Kosttillskott för ledstöd har vetenskapligt bevisat att de på ett naturligt sätt bidrar till att upprätthålla optimal ledhälsa, minska åldersrelaterad degeneration och förbättra ledhälsan efter skador.

Ledstöd #1 - Glukosamin

Glukosamin är ett aminosocker (glukosamin) som är en viktig byggsten för biosyntesen av glykosylerade proteiner och lipider. Glykoproteiner finns i stora mängder i ledbrosk och synovialvätska i leden.

Orala glukosamintillskott finns i form av antingen glukosaminhydroklorid eller glukosaminsulfat. Dessa föreningar har godkänts som ett registrerat läkemedel i Europa för behandling av artros och har visat sig vara effektiva för att lindra inflammation och ledsmärta.

Dagligt tillskott av glukosamintillskott främjar friska leder främst genom att lindra smärta och svullnad i lederna. Glukosamin har observerats ha antiinflammatoriska och antikataboliska effekter som ger människor en effektivare hanteringsplan för att leva med artros.

I en studie visades glukosamin öka produktionen av hyaluronsyra (HA) genom reglering av de enzymer som ansvarar för HA-syntesen i lederna. Hyaluronsyra är en del av den smörjvätska som hjälper lederna att röra sig fritt utan friktion.

Ledstöd #2 - kondroitinsulfat

Chondroitinsulfat är tillsammans med glukosamin det vanligaste och mest använda ledstödstillskottet. I kombination är dessa kosttillskott effektiva för att stödja ledhälsan samt ha smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper vid degenerativa och åldersrelaterade ledbesvär.

Den progressiva mekaniska belastningen på lederna kan leda till kroniska ledbesvär. Dessa tillstånd kännetecknas av att ledbrosket som täcker ledytan förstörs. Detta kan leda till nedsatt ledrörelse, smärta, svullnad och till och med funktionsnedsättning.

Chondroitinsulfat är berikat med svavelhaltiga aminosyror, som är viktiga byggstenar för många föreningar som används för att bilda nytt brosk. Dessutom stöder kondroitintillskott effektivt lederna genom att upprätthålla synovialvätskan och hämma broskdegeneration.

Ledstöd #3 - Kollagen

Kollagen är en grupp fiberproteiner som främst finns i kroppens bindväv. Det är den vanligaste proteinfamiljen hos däggdjur och för närvarande har 28 typer av kollagen identifierats och karakteriserats.

Kollagen är ett strukturellt protein som finns i brosk, hud, blodkärl, senor och många andra delar av kroppen. Det kännetecknas av sina unika mekaniska egenskaper som bidrar till vävnadernas integritet, form och styrka.

Kollagen är särskilt rikligt förekommande i ledbrosk där det bildar en matris som ger styrka och stöd för friska leder. Det är därför som människor ofta kompletterar med kollagen för att det skyddar lederna och förebygger ledvärk.

Ledstöd #4 - Hyaluronsyra

Hyaluronsyra, eller hyaluronan, är en stor polymer glykosaminoglykan som är allmänt spridd i kroppens bindväv, men är starkt koncentrerad i synovialvätskan i lederna. Hyaluronsyra fungerar som ett smörjmedel som minskar friktionen vid ledrörelser.

Vid artros är nivåerna av hyaluronsyra särskilt minskade och det är vanligt att patienter med artros får hyaluronsyrainjektioner i lederna för att förhindra ytterligare försämring av ledbrosket. Orala tillskott av hyaluronsyra är dock ett mindre invasivt och lika effektivt alternativ till injektioner.

Även om man allmänt tror att kroppen inte kan absorbera stora polymerföreningar, som hyaluronsyra, visar en nyligen genomförd studie att bakterier i tunntarmen hjälper processen genom att delvis bryta ner hyaluronsyra.

Därför är hyaluronsyratillskott ett verkligt alternativ till smärtsamma injektioner och regelbundna sjukhusbesök. Dessutom finns det många randomiserade dubbelblinda kliniska studier som visar att orala tillskott av hyaluronsyra är ett mycket effektivt ledstöd.

Ledstöd #5 - Metylsulfonylmetan

Metylsulfonylmetan (MSM) är en koncentrerad och mycket biotillgänglig form av svavel som ger kroppen tillräckligt med svavel för att optimera bildandet av föreningar som är nödvändiga för broskregenerering.

Ledstöd #6 - Boswellia-extrakt

Boswellia Serrata-trädet producerar en kåda som används för att tillverka rökelse, en traditionell ayurvedisk medicin. Frankincense är en naturlig harts som har använts i århundraden för att göra en rökelse som ger en aromatisk och läkande rök. I detta sammanhang används rökelse i många kulturella och rituella ceremonier.

Frankincense användes också som ett medicinskt botemedel mot en rad olika sjukdomar, bland annat dysenteri, astma, ringorm, hjärt- och kärlsjukdomar, gulsot och många andra problem. På senare tid har studier visat att rökelse innehåller många föreningar som har starka antiinflammatoriska egenskaper.

Ytterligare studier av rökelse visar att den är berikad med sex typer av boswellicsyra, varav den mest potenta kallas 3-acetyl-11-keto-B-boswellicsyra (AKBA). Dessa boswellic aids har visat sig hämma syntesen av proinflammatoriska ämnen som ofta finns i inflammerade områden i kroppen.

Ledstöd #7 - OPC-extrakt

Oligomeriska proanthocyanidiner (OPC) är en grupp naturliga bioflavonoider som har starka antioxidativa egenskaper. OPC-föreningar finns berikade i många naturliga extrakt, inklusive druvfrö, rött vin, tallbark och grönt te.

Ledstöd - Biverkningar och risker

Kosttillskott för ledstöd verkar vara säkra och icke-toxiska när de tas i rekommenderade doser, även på lång sikt. Följande biverkningar och risker har dock rapporterats:

  • Glukosamintillskott kan påverka blodsockernivåerna och därför bör diabetiker rådgöra med sin läkare innan de tar glukosamin.
  • Personer som lider av skaldjursallergi bör inte komplettera med kondroitin eftersom kondroitin kommer från skaldjurskällor.

Ledstöd - Kosttillskottets interaktioner

  • Glukosamin kan minska effekten av vissa kemoterapiläkemedel som doxorubicin, etoposid och teniposid.
  • Glukosamin kan interagera med vissa blodförtunnande läkemedel som warfarin.

Kombinationer av ledstödstillskott

  • Glukosamin och kondroitin kombineras ofta tillsammans eftersom denna kombination har överlägsna antiinflammatoriska och antikatabola effekter.
  • Mineraler som mangan och zink ingår ofta i kosttillskott för ledstöd för att förbättra uppbyggnaden av brosk.

Referenser

1. Lippiello L, Woodward J, Karpman R, et al. Kondroskydd in vivo och metabolisk synergi av glukosamin och kondroitinsulfat. Clin Ortho Relat Res. 2000; 381: 229-240

2. Kimmatkar N, Thawani V, Hingorani L, et al. Effekt och tolerabilitet av Boswellia serrata-extrakt vid behandling av osteoartrit i knäet - en randomiserad dubbelblind placebokontrollerad studie. Phytomed. 2003; 10(1): 3-7

3. Uebelhart D, Malaise M, Marcolongo R, et al. Intermittent behandling av knäartros med oralt kondroitinsulfat: en ettårig, randomiserad, dubbelblind, multicenterstudie jämfört med placebo. Osteo Cart. 2004; 12(4): 269-276

4. Usha P, Naidu M. Randomiserad, dubbelblind, parallell, placebokontrollerad studie av oralt glukosamin, metylsulfonylmetan och deras kombination vid osteoartrit. Clin Drug Investig. 2004; 24(6): 353-363

5. Igarashi M, Kaga I, Takamori Y, et al. Effekter av glukosaminderivat och uronsyror på produktionen av glykosaminoglykaner av mänskliga synovialceller och kondrocyter. Int J Mol Med. 2011; 27: 821-827

6. Park J, Park M, Oh H, et al. Proanthocyanidinextrakt från vindruvskärnor som undertryckare av benförstöring vid inflammatorisk autoimmun artrit. PLoS One. 2012; 7(12): e51377 Henrotin Y, Lambert C. Chondroitin och glukosamin vid behandling av osteoartrit: en uppdatering. Curr Rheumatol Rep. 2013; 15(10): 361

7. Ezaki J, Hashimoto M, Hosokawa Y, et al. Bedömning av säkerheten och effekten av metylsulfonylmetan på ben och knäleder i en djurmodell för artros. J Bone Mineral Metab. 2013; 31(1): 16-25

8. Fransen M, Agailotis M, Nairn L, et al. Glukosamin och kondroitin vid knäartros: en dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad klinisk prövning som utvärderar enskilda och kombinerade behandlingar. Ann Rheum Dis. 2015; 74(5): 851-858

9. Oe M, tashiro T, Yoshida T, et al. Oral hyaluronan lindrar knäsmärta: en översikt. Nutr J. 2015; 15: 11Andra kategorier du kanske gillar

Populära kategorier

Alla produkter

alla-produkter
Amino-Acids_1.jpg

Aminosyror

aminosyror
Teaser-Beitragsbild_250x250px_Gesundheit-FR_1.jpg

Hälsa

halsa
omega-3-category-vitaminexpress.jpg

Omega 3

omega-3
Curcumin_1.jpg

Örter

orter

Särskilda näringsämnen

sarskilda-naringsamnen
Teaser-Beitragsbild_250x250px_Vitamine_1.jpg

Vitaminer

vitaminer

Nyligen sett av dig