Fri frakt över 300 kr
100 dagars pengarna tillbaka-garanti
Säker shopping med SSL
Fri frakt över 300 kr
100 dagars pengarna tillbaka-garanti
Säker shopping med SSL

Stöd för lederna

Vi har 10 resultat för dina nuvarande val

Ledstöd - vad du behöver veta!

Kosttillskott för ledstöd hjälper till att bibehålla friska leder och se till att de fungerar effektivt nu och i framtiden. Optimal ledprestanda är inte bara viktigt för idrottare, utan även för att upprätthålla den dagliga livskvaliteten och förmågan att vara rörlig och ha rörelsefrihet.

Kosttillskott för ledstöd hjälper människor att bibehålla friska leder mot vardagens slitage.

Kosttillskott för ledstöd hjälper människor att bibehålla friska leder mot vardagens slitage.

Kosttillskott för ledstöd hjälper till att bibehålla friska leder och se till att de fungerar effektivt nu och i framtiden. Optimal ledprestanda är inte bara viktigt för idrottare, utan även för att upprätthålla den dagliga livskvaliteten och förmågan att vara rörlig och ha rörelsefrihet.

I människokroppen utgör benen den bärande strukturen och musklerna skapar den kraft som krävs för rörelsen. Rörelsen är endast möjlig tack vare ledens ledförbindelse, det vill säga den plats där två eller flera ben möts. Det finns ett antal olika typer av leder och var och en har en specifik funktion och ett visst rörelseomfång.

Ledens biologi

Människokroppen är en ram av ben och leder som är särskilt utformade för att utföra ett antal samtidiga och inbördes beroende funktioner. Skelettet tillhandahåller också den ställning som krävs för att musklerna ska kunna fästa och fungerar som hävstänger för att skapa rörelse och bibehålla hållningen.

Synoviallederna är de vanligaste och mest komplexa lederna i kroppen. I ledutrymmet i synoviallederna finns ett smörjmedel som kallas synovialvätska och som är viktigt för att upprätthålla ledens hälsa. Synovialvätska fungerar inte bara som smörjmedel utan ger också näring och absorberar stötar.

Ledkapseln omsluter leden och stöds av extra ligamentstrukturer som består av täta band av kollagen som är parallella. Ligamenten ger stabilitet åt leden och förhindrar extrema rörelser som kan skada leden.

Brosket som täcker benens ändar är en typ av hård men flexibel bindväv som består av en tätt packad matris av kollagen och elastiska fibrer. Brosket har ingen blodtillförsel och därför är det svårt för kroppen att läka skador.

Hälsofördelar med ledstöd

Kosttillskott för ledstöd har vetenskapligt bevisat att de på ett naturligt sätt bidrar till att upprätthålla optimal ledhälsa, minska åldersrelaterad degeneration och förbättra ledhälsan efter skador.

Ledstöd #1 - Glukosamin

Glukosamin är ett aminosocker (glukosamin) som är en viktig byggsten för biosyntesen av glykosylerade proteiner och lipider. Glykoproteiner finns i stora mängder i ledbrosk och synovialvätska i leden.

Orala glukosamintillskott finns i form av antingen glukosaminhydroklorid eller glukosaminsulfat. Dessa föreningar har godkänts som ett registrerat läkemedel i Europa för behandling av artros och har visat sig vara effektiva för att lindra inflammation och ledsmärta.

Dagligt tillskott av glukosamintillskott främjar friska leder främst genom att lindra smärta och svullnad i lederna.

I en studie visades glukosamin öka produktionen av hyaluronsyra (HA) genom reglering av de enzymer som ansvarar för HA-syntesen i lederna. Hyaluronsyra är en del av den smörjvätska som hjälper lederna att röra sig fritt utan friktion.

Ledstöd #2 - kondroitinsulfat

Chondroitinsulfat är tillsammans med glukosamin det vanligaste och mest använda ledstödstillskottet. I kombination är dessa kosttillskott effektiva för att stödja ledhälsan och åldersrelaterade ledbesvär.

Den progressiva mekaniska belastningen på lederna kan leda till kroniska ledbesvär. Dessa tillstånd kännetecknas av att ledbrosket som täcker ledytan förstörs. Detta kan leda till nedsatt ledrörelse, smärta, svullnad och till och med funktionsnedsättning.

Chondroitinsulfat är berikat med svavelhaltiga aminosyror, som är viktiga byggstenar för många föreningar som används för att bilda nytt brosk. Dessutom stöder kondroitintillskott effektivt lederna genom att upprätthålla synovialvätskan och hämma broskdegeneration.

Ledstöd #3 - Kollagen

Kollagen är en grupp fiberproteiner som främst finns i kroppens bindväv. Det är den vanligaste proteinfamiljen hos däggdjur och för närvarande har 28 typer av kollagen identifierats och karakteriserats.

Kollagen är ett strukturellt protein som finns i brosk, hud, blodkärl, senor och många andra delar av kroppen. Det kännetecknas av sina unika mekaniska egenskaper som bidrar till vävnadernas integritet, form och styrka.

Kollagen är särskilt rikligt förekommande i ledbrosk där det bildar en matris som ger styrka och stöd för friska leder. Det är därför som människor ofta kompletterar med kollagen för att det skyddar lederna och förebygger ledvärk.

Ledstöd #4 - Hyaluronsyra

Hyaluronsyra, eller hyaluronan, är en stor polymer glykosaminoglykan som är allmänt spridd i kroppens bindväv, men är starkt koncentrerad i synovialvätskan i lederna. Hyaluronsyra fungerar som ett smörjmedel som minskar friktionen vid ledrörelser.

Ledstöd #5 - Metylsulfonylmetan

Metylsulfonylmetan (MSM) är en koncentrerad och mycket biotillgänglig form av svavel som ger kroppen tillräckligt med svavel för att optimera bildandet av föreningar som är nödvändiga för broskregenerering.

Ledstöd #6 - Boswellia-extrakt

Boswellia Serrata-trädet producerar en kåda som används för att tillverka rökelse, en traditionell ayurvedisk medicin. Frankincense är en naturlig harts som har använts i århundraden för att göra en rökelse som ger en aromatisk rök. I detta sammanhang används rökelse i många kulturella och rituella ceremonier.

Ytterligare studier av rökelse visar att den är berikad med sex typer av boswellicsyra, varav den mest potenta kallas 3-acetyl-11-keto-B-boswellicsyra (AKBA).

Ledstöd #7 - OPC-extrakt

Oligomeriska proanthocyanidiner (OPC) är en grupp naturliga bioflavonoider som har starka antioxidativa egenskaper. OPC-föreningar finns berikade i många naturliga extrakt, inklusive druvfrö, rött vin, tallbark och grönt te.

Ledstöd - Biverkningar och risker

Kosttillskott för ledstöd verkar vara säkra och icke-toxiska när de tas i rekommenderade doser, även på lång sikt. Följande biverkningar och risker har dock rapporterats:

  • Glukosamintillskott kan påverka blodsockernivåerna och därför bör diabetiker rådgöra med sin läkare innan de tar glukosamin.
  • Personer som lider av skaldjursallergi bör inte komplettera med kondroitin eftersom kondroitin kommer från skaldjurskällor.

Kombinationer av ledstödstillskott

  • Glukosamin och kondroitin kombineras ofta tillsammans..
  • Mineraler som mangan och zink ingår ofta i kosttillskott för ledstöd för att förbättra uppbyggnaden av brosk.

Referenser

1. Lippiello L, Woodward J, Karpman R, et al. Kondroskydd in vivo och metabolisk synergi av glukosamin och kondroitinsulfat. Clin Ortho Relat Res. 2000; 381: 229-240

2. Kimmatkar N, Thawani V, Hingorani L, et al. Effekt och tolerabilitet av Boswellia serrata-extrakt vid behandling av osteoartrit i knäet - en randomiserad dubbelblind placebokontrollerad studie. Phytomed. 2003; 10(1): 3-7

3. Uebelhart D, Malaise M, Marcolongo R, et al. Intermittent behandling av knäartros med oralt kondroitinsulfat: en ettårig, randomiserad, dubbelblind, multicenterstudie jämfört med placebo. Osteo Cart. 2004; 12(4): 269-276

4. Usha P, Naidu M. Randomiserad, dubbelblind, parallell, placebokontrollerad studie av oralt glukosamin, metylsulfonylmetan och deras kombination vid osteoartrit. Clin Drug Investig. 2004; 24(6): 353-363

5. Igarashi M, Kaga I, Takamori Y, et al. Effekter av glukosaminderivat och uronsyror på produktionen av glykosaminoglykaner av mänskliga synovialceller och kondrocyter. Int J Mol Med. 2011; 27: 821-827

6. Park J, Park M, Oh H, et al. Proanthocyanidinextrakt från vindruvskärnor som undertryckare av benförstöring vid inflammatorisk autoimmun artrit. PLoS One. 2012; 7(12): e51377 Henrotin Y, Lambert C. Chondroitin och glukosamin vid behandling av osteoartrit: en uppdatering. Curr Rheumatol Rep. 2013; 15(10): 361

7. Ezaki J, Hashimoto M, Hosokawa Y, et al. Bedömning av säkerheten och effekten av metylsulfonylmetan på ben och knäleder i en djurmodell för artros. J Bone Mineral Metab. 2013; 31(1): 16-25

8. Fransen M, Agailotis M, Nairn L, et al. Glukosamin och kondroitin vid knäartros: en dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad klinisk prövning som utvärderar enskilda och kombinerade behandlingar. Ann Rheum Dis. 2015; 74(5): 851-858

9. Oe M, tashiro T, Yoshida T, et al. Oral hyaluronan lindrar knäsmärta: en översikt. Nutr J. 2015; 15: 11Andra kategorier du kanske gillar

Nyligen sett av dig