VitaDays | Spara 15 % | Kod: VITABONUS | 5 % EXTRA i Immune Support-kategorin

Omega 3 - De hälsosamma fettsyrorna

Information, effekter, brist, dosering, biverkningar

2022 geas 13

Lästid: 34 minuter


Vad är omega 3-fettsyror?

Nästan alla vet att Omega-3 har fantastiska hälsofördelar. Hjärthälsa, ledskydd, hjärnans funktion, syn, stresshantering ... och mycket mer! Det finns inget annat livsnödvändigt ämne som har en sådan positiv effekt på så många områden i kroppen samtidigt.

Omega-3-fettsyror är bland de viktigaste och delvis essentiella fettsyrorna för den mänskliga organismen. De är oumbärliga byggstenar för cellmembranen och har en positiv effekt på blodcirkulationen, blodets viskositet och blodfettvärdena.

Omega-3-fettsyror har undersökts i mer än 6 000 vetenskapliga studier och deras inverkan på hälsan är fantastisk. Därför kallas de också "2000-talets mirakelmat".

  • Omega-3-fettsyror är fleromättade fettsyror och måste tas in dagligen genom maten.
  • De mest kända representanterna är eikosapentaensyra (EPA), dokosahaexensyra (DHA) och alfa-linolensyra (ALA).
  • Omega-3-fettsyror är viktiga för en optimal ämnesomsättning och ett friskt kardiovaskulärt system.
  • Till dess viktigaste egenskaper hör också dess positiva effekter på huden, hjärnan, rörelseapparaten och immunförsvaret.
  • Omega-3-fettsyror minskar bildandet av inflammatoriska ämnen och stärker den mentala och visuella förmågan.
  • Utmärkta leverantörer av omega-3-fettsyror är vegetabiliska oljor från linfrö, raps och sojabönor samt fet havsfisk.

Fördelar med omega-3 för hälsan

Forskningen ger omega-3-fettsyror följande hälsofördelar:

• minska risken för hjärtsjukdomar

• minska inflammation i hela kroppen

• stödja ögats hälsa

• stödja hjärnans hälsa

• minska ADHD-symptomen hos barn

• lindra symtom på depression

• stödja allmän hälsa och välbefinnande

• främja blodets fluiditet

• förebygga högt blodtryck

• stödja utvecklingen av ögonen och hjärnan hos fostret under graviditet och amning

• sänker kolesterol- och triglyceridnivåerna

Andra forskningsmetoder testar omega-3-fettsyrors roll för att lindra följande sjukdomar:

• Astma

• Psoriasis

• Inflammatorisk tarmsjukdom

• Stress och ångest

• Bipolära sjukdomar

• Alzheimer

• Multipel skleros

• Typ 2-diabetes

Brist på omega-3-fettsyror kan orsaka följande symtom:

• Dåligt minne

• Torr hud och eksem

• Hjärtproblem

• Depression

• Ledsmärta och artros

• Reumatiska sjukdomar

• Cirkulationsstörningar

• Huntingtons sjukdom

• Lupus

• Migrän

• Osteoporos

• Koncentrationsproblem

• Fetma

Omega-3 effekt

På grund av deras mycket olika verkningsmekanismer har omega-3-fettsyror ett mycket brett spektrum av aktivitet. En av dess viktigaste egenskaper är att skydda cellerna mot för tidigt åldrande.

Omega-3-fettsyror anses vara mycket kraftfulla antioxidanter som till och med kan passera blod-hjärnbarriären.

I det kardiovaskulära systemet sänker omega-3-fettsyror triglyceridnivåerna och ökar samtidigt det goda HDL-kolesterolet. De förbättrar också blodcirkulationen och minskar avlagringar i blodkärlen på grund av sin blodförtunnande effekt.

Dessutom minskar omega-3-fettsyror bildningen av ämnen som främjar inflammation och har därmed en positiv effekt på reumatism, artrit, psoriasis, neurodermatit och andra inflammatoriska sjukdomar.

Varför har DHA och EPA så långtgående effekter?

Eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) finns i varje cellmembran i vår kropp. De är viktiga för kommunikationen mellan cellerna, t.ex. i nervsystemet, där meddelanden snabbt måste spridas i hela kroppen.

Omega3 stimulerar också produktionen av prostaglandiner, som är hormoner som styr många funktioner, t.ex. inflammations- och immunsvar.

Nästan alla delar av kroppen behöver ämnen som är beroende av en tillräcklig mängd omega-3-fettsyror. Våra matvanor bestämmer förhållandet mellan omega-3 och de andra fettsyrorna i cellmembranen. Du bestämmer om alla kroppsfunktioner fungerar optimalt.

Vad kan omega-3-fettsyror göra för dig?

  • Omega-3 kan bidra till att minska inflammation i hela kroppen. De rekommenderas därför mot allergier, astma och eksem.
  • Omega-3 sänker triglyceridnivåerna och ökar det goda HDL-kolesterolet, vilket i sin tur minskar risken för hjärtsjukdomar.
  • Omega-3 minskar risken för att utveckla kardiovaskulära sjukdomar och återkommande hjärtinfarkter bättre än alla läkemedel som det har jämförts med.
  • Omega-3 är förmodligen den bästa "medicinen" som finns för att förebygga plötslig hjärtdöd.
  • Omega-3 förbättrar brosket och lederna.
  • Omega-3 stödjer ögonhälsan och stödjer utvecklingen av synen hos det växande barnet i livmodern.
  • Omega-3 spelar en viktig roll för hjärnans utveckling. En skotsk studie på små barn visade att omega-3 förbättrade de mentala och visuella färdigheterna - vilket gjorde barnen smartare än de som inte tog omega-3.
  • Omega-3 kan bidra till att förbättra hjärnans prestanda, öka IQ och hjälpa till att fylla luckor i minnet som uppstår med åldern.
  • Omega-3 kan bidra till att minska symptomen på ADHD (attention deficit hyperactive disorder) hos barn.
  • Omega-3 upprätthåller cellväggarnas genomsläpplighet.
  • Omega-3 balanserar hormonerna, vilket har många fördelar. En av dem är en mycket bättre och djupare sömn, så att du vaknar upp helt fräsch och stärkt på morgonen.
  • Omega-3 kan bidra till att sänka ett högt blodtryck. Till skillnad från läkemedel som tvingar in blodtrycket i det normala intervallet fungerar omega-3-fettsyror genom att naturligt sänka blodtrycket till en hälsosam nivå. Det tar bara lite längre tid med Omega-3, men det har inga biverkningar.
  • Omega-3 förhindrar förtjockning av artärerna genom att minska produktionen av en trombocytbaserad tillväxtfaktor i endotelcellerna (artärernas slemhinna består av endotelceller).
  • Omega-3 minskar blodplättarnas sammanfogning. Det kan bidra till att minska risken för stroke som orsakas av blodproppar i hjärnan.
  • Omega-3 minskar produktionen av cytokiner. Dessa budbärare är förknippade med inflammatoriska reaktioner som ökar risken för åderförkalkning.
  • Omega-3 ökar aktiviteten hos budbärare (prostaglandiner) som produceras av endotelceller, vilket gör att artärerna slappnar av och vidgas.
  • Omega 3 ökar koncentrationen av goda eicanosanoider (prostaglandin-F2α och tromboxan-B2) och minskar samtidigt triglyceriderna i serum.
  • Omega-3 är en mycket kraftfull antioxidant och en av de få som kan passera blod-hjärnbarriären. Det är möjligen den ultimata antioxidanten.
  • Omega-3 förbättrar, humöret och minskar utvecklingen av psykiska sjukdomar.
  • Omega-3 är ett effektivt naturligt antidepressivt medel.
  • Omega-3 förbättrar förhållandet mellan testosteron och DHT (dess metabolit).
  • Eftersom omega-3-fettsyror samtidigt förbättrar hormonnivåerna och ledhälsan är det ett perfekt anti-aging-tillskott och ett fantastiskt näringstillskott för idrottare som påskyndar återhämtningen efter hård träning.
  • Omega-3 minskar inflammation i lungorna och kan också användas för att behandla allergier, astma och eksem.
  • Omega-3 minskar risken för fetma och förbättrar cellernas förmåga att reagera på insulin genom att stimulera utsöndringen av leptin. Detta hormon reglerar födointag, kroppsvikt och ämnesomsättning, vilket återspeglas i antalet adipocyter (fettceller).

Omega 3-brist

Tyvärr äter genomsnittseuropén inte mycket fisk och får därför inte i sig tillräckligt med hjärnstärkande omega-3-fettsyror för att hjärnan ska fungera optimalt.

Många näringsexperter och medicinska experter anser att det ökande antalet patienter med Alzheimers sjukdom, depression och andra hjärnrelaterade sjukdomar kan bero på en obalans i mängden omega-3 i vår kost. Eftersom vi får i oss för mycket omega 6 genom kosten saknar vi de viktiga omega-3-fettsyrorna som minskar risken för att utveckla dessa sjukdomar.

Forskare vid Tufts University har upptäckt att Alzheimerpatienter har lite DHA i blodplasman - en av de två essentiella fettsyrorna som vi berättar om här. Genom att undersöka blodprover från en grupp på 899 män som inte hade demens vid studiens början kunde forskarna visa att personer med högre nivåer av DHA i blodet hade 47 % mindre risk att utveckla demens och 39 % mindre risk att utveckla Alzheimers sjukdom.

Om du eller en anhörig redan lider av de försvagande effekterna av denna sjukdom kan behandlingen av Alzheimers sjukdom kompletteras med omega 3-fiskolja. Forskare vid Karolinska institutet i Stockholm upptäckte att förloppet av Alzheimers sjukdom hos patienter som tog fiskoljekapslar med ett högt DHA-innehåll saktades ner.

Hur yttrar sig brist på omega-3-fettsyror?

• Utveckling av kardiovaskulära sjukdomar

• Depression och andra neurologiska sjukdomar

• Ökad risk för reumatism och andra inflammatoriska sjukdomar.

• Torr, flagnande hud

• Högt blodtryck

• Minskad synförmåga

• Försvagat immunförsvar

• Minskat blodflöde

Omega-3 dosering

Även om German Nutrition Society inte anger några exakta värden rekommenderar den att 0,5 procent av den dagliga energimängden konsumeras i form av omega 3-fettsyror som en riktlinje för att säkerställa en tillräcklig tillförsel. Med en daglig kalorimängd på cirka 2 400 kcal motsvarar detta 1,25 g omega-3-fettsyror.

Många terapeuter rekommenderar dock betydligt högre doser för den medföljande behandlingen av hjärt- och kärlsjukdomar eller inflammatoriska sjukdomar. Omega 3-fettsyror som kosttillskott i kapslar erbjuder en möjlighet att faktiskt tillgodose detta ökade behov.

Om du älskar fisk har du tur! Om du äter fet kallvattenfisk flera gånger i veckan ska du se till att du får i dig den mängd omega-3 som din kropp behöver för att fungera optimalt. Sill, makrill, sardiner och vild lax är till exempel mycket lämpliga.

Tyvärr innehåller den typiska västerländska kosten vanligtvis bara ett fiskmjöl på tio dagar. Denna mängd är mindre än rekommendationen från US National Institute of Health.

På grundval av de många resultat som belyser de positiva effekterna av långkedjiga omega-3-fettsyror på hälsa och sjukdomsförebyggande har olika hälsomyndigheter gett rekommendationer om att äta fisk eller ta omega-3-tillskott.

År 2008 konstaterade livsmedelskommittén vid International Life Sciences Institute of North America att det nu finns tillräckliga bevis för att fastställa ett referensintag av EPA och DHA i kosten med ett rekommenderat intag på mellan 250 och 500 mg/dag.

Forskning visar att följande dagliga intag är idealiskt för din hälsa:

• Cirka 650 milligram EPA och DHA per dag för normala, friska vuxna.

• 1 gram vid ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

• 2 gram om du vill sänka dina triglyceridnivåer.

Om du vill sänka din kolesterolnivå är det också viktigt att ta en högre omega-3-dos. En för låg dos skulle inte leda till den önskade kolesterolsänkningen.

Det finns ingen standardiserad doseringsrekommendation för Omega-3, eftersom mängden i hög grad beror på anledningen till att du tar den.

American Heart Association rekommenderar till exempel att hjärtpatienter tar 1 gram DHA och EPA per dag. En lägre mängd är dock tillräcklig för att minska triglyceridvärdet.

Omega-3 biverkningar

Inga biverkningar har konstaterats med omega-3-fettsyror som kosttillskott när man tar den rekommenderade dosen.

Inga officiella biverkningar är officiellt kända för omega-3-tillskott. Det har förekommit vissa rapporter om gastrointestinala störningar och illamående. Fiskig eftersmak eller fiskig andedräkt har också rapporterats. För att motverka detta erbjuds omega 3-kapslar med citronolja eller andra smaker för att minska den obehagliga eftersmaken.

Omega-3 interaktioner och allergier

Men om du tar mediciner, har en blodkoagulationsstörning, är gravid eller ammar bör du tala med din läkare innan du tar omega-3-fettsyror.

Mycket höga doser av omega-3 kan främja blödning och minska blodkoagulationen. Därför bör personer som tar blodförtunnande läkemedel få sin blodkoagulation kontrollerad med jämna mellanrum.

Du bör också undvika omega-3 om du är allergisk mot fisk eller skaldjur.

Omega-3 i livsmedel

Omega-3 fås genom att äta fisk och skaldjur, men även från andra animaliska och vegetabiliska källor. Den bästa källan till omega 3 är fettrik fisk med hög halt av DHA och EPA, t.ex. ansjovis, blåabborre, sill, makrill, lax, sardiner, öring och tonfisk.

Växtbaserade källor till omega-3 är chiafrön, linfrö, rapsolja och valnötter. De innehåller dock huvudsakligen ALA-fettsyror (alfa-linolensyra), som kroppen kan omvandla till omega 3-fettsyror.

Omega-3 från fisk är effektivare än från växter

Eftersom endast en mycket liten del av den växtbaserade omega-3 alfa-linolensyran (ALA) omvandlas till långkedjiga omega 3-fettsyror kan den nödvändiga mängden eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) som behövs för att skydda vävnaden endast uppnås med hjälp av dessa omega 3-fettsyror som kan intas genom fisk eller andra skaldjur.

Omega-3 skyddar hjärtat

Omega-3-tillskott är särskilt kända för att stödja hjärthälsan och minska risken för hjärtsjukdomar. Studier visar att omega 3-kapslar som kosttillskott aktivt kan förbättra och bibehålla hjärthälsan.

Medicinering är inte den enda behandlingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Miljontals människor använder redan omega 3 för att förebygga och behandla hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskare började studera fiskoljor för första gången på 1970-talet när de upptäckte att Grönlands eskimåer hade ett oförklarligt lågt antal hjärtsjukdomar, trots att de åt nästan ett halvt kilo val- och sälkött, inklusive späck och inälvor, per dag. Inte precis en kolesterolvänlig kost!

De upptäckte att lokalbefolkningen inte bara har nästan inga hjärtsjukdomar, utan att de inte heller har artrit eller andra kroniska inflammatoriska sjukdomar som bursit, svullna leder, makuladegeneration med mera.

Faktum är att dessa sjukdomar är mindre vanliga i länder där kosten traditionellt innehåller mer fisk och skaldjur - en stark kontrast till den västerländska kosten.

FDA och Mayo Clinic bekräftar effekterna av Omega 3 på hjärtat

USA Food and Drug Administration utfärdade 2004 ett uttalande som bekräftade omega 3-fettsyrornas betydelse för att minska kranskärlssjukdomar. Tusentals vetenskapliga studier har lett till detta och många studier genomförs fortfarande runt om i världen.

Omega 3-fettsyror och hjärtsjukdomar

Omega 3-fettsyror har fått mycket uppmärksamhet i media på grund av deras imponerande förmåga att minska antalet dödsfall till följd av hjärtsjukdomar, särskilt plötslig hjärtdöd.

En studie av personer som överlevde en hjärtattack visade att de som åt endast ett gram omega 3-fettsyror i form av fiskolja per dag hade en halverad dödlighet jämfört med personer som inte åt dessa fettsyror.

Forskning i Japan och andra länder visar att det finns mycket få hjärtsjukdomar i regioner där fisk och skaldjur äts nästan dagligen. American Heart Association rekommenderar därför att alla äter fisk minst två gånger i veckan, särskilt fet fisk som lax, regnbåge, sill, makrill och sardiner.

För personer som redan har hälsoproblem är det också viktigt att äta fisk och skaldjur oftare eller att äta omega 3-tillskott.

Effekter av omega-3 på hjärthälsan

Minskad risk att dö i hjärtsjukdom

I västvärlden skördar hjärtsjukdomar fler liv än någon annan dödsorsak. Du kan minska risken för hjärtsjukdomar genom att äta fisk regelbundet eller genom att äta omega 3-fettsyror.

Dessa fettsyror kan minska sannolikheten för okontrollerad hjärtrytm och dödliga blodproppar, båda vanliga dödsorsaker till följd av en hjärtsjukdom. Omega 3-fettsyror minskar också risken för att en hjärtattack ska leda till döden.

Förbättrad hjärtrytm

En extremt snabb hjärtslag eller oregelbunden hjärtrytm kan vara dödlig. Fiskens omega 3 kan hjälpa dig att upprätthålla en stabil hjärtrytm genom att positivt påverka hjärtats elektriska aktivitet. Det är därför mindre sannolikt att en oregelbunden hjärtrytm utvecklas.

Instabil och okontrollerad hjärtrytm är orsaken till plötslig hjärtdöd, som står för nästan hälften av alla hjärtrelaterade dödsfall. Genom att stabilisera hjärtrytmen minskar omega 3 denna risk.

Förbättrad hjärtfrekvens

Hjärtfrekvensen är antalet hjärtslag per minut. Detta ökar för att öka mängden blod som drivs ut från hjärtat. Hjärtfrekvensen är lägre hos fysiskt vältränade personer och högre hos överviktiga personer. Den normala hjärtfrekvensen ligger mellan 60 och 80 slag per minut och ökar vanligtvis med åldern.

Hjärtfrekvensen anpassar sig till förändrade förhållanden - ju bättre hjärtats anpassningsförmåga är, desto bättre är konditionen. Omega 3-konsumtion är förknippad med låg hjärtfrekvens och större anpassningsförmåga i hjärtfrekvensen. Båda är förutsättningar som kan leda till bättre hjärthälsa och lägre risk för hjärtinfarkt.

Omega 3-fettsyror kan också stödja hjärtat genom att slappna av i blodkärlen. Detta minskar risken för blodproppar i hjärtats artärer, onormal hjärtrytm (såsom oregelbunden hjärtrytm, ventrikulär takykardi och flimmer).

Mindre sannolikhet att få en första hjärtattack

Det finns bevis för att personer som inte visar några tecken på hjärtsjukdom kan undvika en första hjärtattack om de ofta äter fisk eller omega 3-fettsyror.

För personer som redan har drabbats av en hjärtattack minskar omega 3 risken för att drabbas av en ny hjärtattack avsevärt. Ett regelbundet intag av dessa fettsyror minskar sannolikheten för blodproppar, minskar den inflammation som är förknippad med hjärtsjukdomar och förbättrar blodfetter. Alla dessa effekter av Omega 3 minskar risken för hjärtstillestånd.

Minskar risken för stroke

En stroke orsakas av en blodpropp i en artär i hjärnan. Proppar kan uppstå direkt eller transporteras till hjärnan från andra delar av kroppen.

Strokes som inte är dödliga kan leda till allvarliga handikapp. I de flesta västländer är ischemiska stroke, som orsakas av blodproppar eller syrebrist, den vanligaste formen.

Flera studier har visat att personer som äter fisk minst en gång i veckan löper 30 % mindre risk att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt än personer som äter fisk mindre än en gång i månaden.

Förbättrade blodfetter

Blodet transporterar olika typer av lipider, inklusive fett och kolesterol, genom kroppen. Höga blodfettnivåer leder till avlagringar på artärernas väggar, som kallas plack. Dessa minskar blodflödet och minskar syretillförseln till hjärtat.

Höga doser av omega 3, som endast kan uppnås med kosttillskott (3-4 g/dag), förbättrar blodfetter genom att sänka triglycerid- eller fettnivåerna och öka HDL-nivån (det "goda" kolesterolet, som tar bort kolesterolet från blodet). De sänker dock inte det totala LDL-kolesterolet ("dåligt" kolesterol).

Denna förbättring av blodfetter är särskilt viktig för personer med typ 2-diabetes som har höga triglyceridnivåer och låga HDL-nivåer.

Minskad blodkoagulation

En viss mängd blodkoagulering är livsviktig, men en ökad tendens till koagulering kan öka risken för att artärerna täpps igen. Det kan vara dödligt om en blodpropp helt stänger ett blodkärl i hjärtat, lungorna eller hjärnan.

Omega 3-fettsyror minskar trombocytklumparna och påverkar vissa faktorer, vilket minskar sannolikheten för en blodpropp. Omega 3-fettsyror förbättrar också blodflödet och gör de röda blodkropparna mer flexibla så att de kan flyta lättare genom små blodkärl.

Omega 3-fettsyror utgör endast en risk för blodpropp om du tar extremt stora mängder (cirka 10 gram per dag), eller om du redan tar blodförtunnande medel (antikoagulantia) och också äter mycket omega 3-fettsyror.

Minskar inflammation

Utan att man inser det orsakar en utvecklad hjärtsjukdom också inflammation i blodkärlen. Vissa av kroppens återkopplingsmekanismer i samband med detta problem ökar risken för hjärtsjukdomar och hindrar blodkärlen från att fungera korrekt.

Höga nivåer av CRP-protein i blodet är förknippade med befintliga inflammatoriska processer i kroppen. Ett högre CRP-värde innebär därför en högre risk för hjärtproblem.

Vissa studier, men inte alla, har visat att konsumtion av omega 3 sänker CRP hos personer med hjärtsjukdomar. Omega 3-fettsyror är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Omega-3 och kolesterol

Omega 3 är till för att hålla LDL-nivåerna (Low Density Lipoprotein) under kontroll. Vissa kallar LDL för "dåligt kolesterol". LDL transporterar kolesterol från levern till olika delar av kroppen. Ett högt LDL-kolesterol är vanligtvis ohälsosamt eftersom det kan främja hjärtsjukdomar.

Omega 3 kan också leda till att HDL-nivåer (high density lipoprotein), som kallas det "goda kolesterolet", transporterar bort kolesterol från artärväggarna. Låga HDL-nivåer innebär en högre risk för hjärtsjukdomar.

Omega-3 minskar triglyceriderna

Forskning har också visat att fiskoljekapslar kan sänka triglyceridnivåerna. En hög triglyceridnivå kan öka risken för hjärtsjukdomar och leda till trombos i artärerna. Det kan också vara en indikator på det metabola syndromet.

Höga triglyceridnivåer beror ofta på följande orsaker eller levnadsförhållanden:

• Övervikt

• Typ 2-diabetes

• Obalanserad kost

• Överdriven alkoholkonsumtion

• Njursjukdom

Triglyceridnivåerna kan också öka om man tar steroider, p-piller eller östrogen.

Dessutom kan omega 3-fettsyror minska blodplättarnas klumpning, vilket minskar sannolikheten för plötslig hjärtdöd och blodproppsrelaterad stroke.

Omega-3 kan rädda dig från höga sjukvårdskostnader

Lewin Group från USA har genomfört en studie om omega 3-tillskott som har potential att förbättra användarnas hälsa.

I studien granskades forskningsresultaten kritiskt och man uppskattade de besparingar i hälsovårdskostnader som skulle kunna uppnås genom intag av omega 3-fettsyror och den därmed sammanhängande minskade risken för att utveckla kranskärlssjukdom.

De uppskattade besparingarna i sjukhus- och sjukvårdskostnader som skulle bli resultatet av en minskning av kranskärlssjukdom hos personer över 65 år genom att ta 1800 mg omega 3-fettsyror dagligen under fem år (2006-2010) uppgick till 3,1 miljarder dollar. Uppskattningsvis 384 miljoner sjukhusinläggningar på grund av hjärt-kärlsjukdomar skulle kunna undvikas på fem år.

Omega-3 och inflammationer

Det finns allt fler bevis för att omega 3 spelar en roll för att förebygga och lindra inflammatoriska processer. Effekten av omega 3-tillskott på reumatoid artrit (en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i lederna) är väl utforskad.

Eftersom omega 3-tillskott har antiinflammatoriska egenskaper sägs de minska den smärta som orsakas av artrit. Omega-3 anses av forskare vara ett säkrare alternativ till NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska medel) när det gäller att lindra icke-kirurgisk nack- eller ryggsmärta.

En kost som innehåller mycket omega-3 sägs också leda till mindre stelhet och smärta i lederna och flera andra fördelar för personer med artros.

Medan omega 3-fettsyror är antiinflammatoriska kan en hög andel omega 6-fettsyror till och med vara inflammatoriska. Därför är det viktigt med rätt balans mellan omega 3- och omega 6-fettsyror. Västvärldens kost är oftast rik på omega 6-fettsyror och för låg halt av omega 3-fettsyror.

Omega-3-tillskott kan hjälpa till

• lindra inflammation

• lindra smärta orsakad av artrit

• förbättra ledstyvhet

• lindra smärta hos personer med artros

Omega-3-fettsyror och artrit

Känner du någon som har artrit? Eller har du själv smärta i knän, axlar eller svullna fotleder? Detta är symptom på inflammation - och som du kanske vet motverkar fiskolja inflammation.

Omega 3-fiskolja har länge varit känt som ett naturligt botemedel mot ledvärk. Omega 3-fettsyrorna i fiskoljor har antiinflammatoriska egenskaper som kan minska svårighetsgraden av artros och reumatoid artrit, bromsa sjukdomsutvecklingen och minska behovet av smärtstillande medel.

Den optimala dosen av omega 3-fiskolja för att minska artrit och ledvärk för vuxna är cirka 3 gram. Denna mängd är mycket svår att få i sig genom konsumtion av fisk.

De senaste studierna om ledhälsa och artrit visar att en minskning av den inflammation som leder till knä- och ledsmärta kan vara det mest effektiva sättet att hjälpa professionella idrottare och amatörer att uppnå topprestationer. Skador vid idrottsutövning kan uppstå på grund av stress och översträckning eller inflammation.

Lindra ledvärk med Omega-3

I en studie som publicerades i Journal of Rheumatology i oktober 2006 minskade omega 3-fiskoljor behovet av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel hos 75 % av deltagarna.

Forskare vid universitetet i Pittsburg upptäckte att 60 % av personer med nack- och ryggsmärtor inte längre behövde ta något smärtstillande medel efter att ha ersatt ibuprofen med en terapeutisk dos av omega 3-fiskolja (1200 mg per dag).

Kronisk ledvärk orsakad av de många olika typerna av artrit kan vara smärtsam och försvagande. Vanliga problem som orsakas av ledinflammation, t.ex. reumatoid artrit, osteoartrit och bursit, drabbar människor i alla åldrar.

Den vanligaste behandlingen är receptfria smärtstillande medel. Dessa läkemedel hjälper till att lindra smärta genom att maskera smärtan, men de kan inte läka kroppen.

Det är viktigt att diagnostisera den specifika orsaken till ledinflammation. Den efterföljande behandlingsplanen bör också omfatta ett kosttillskott, t.ex. fiskolja, som minskar inflammationen, som är ansvarig för smärta, svullnad, stelhet och trötthet.

En annan studie som publicerades i British Journal of Nutrition visade att omega 3-fiskolja kan minska produktionen av interleukin-1 beta, vilket leder till en betydande minskning av morgonstelhet och smärtsamma ledbesvär hos artritpatienter.

Ett alternativ, som också minimerar risken för att äta fisk som är förorenad av föroreningar, är regelbundet intag av omega 3-fiskolja som kosttillskott. Ledvärk kan minskas med enbart fiskolja eller - beroende på orsaken till ledvärken - i kombination med olika naturliga näringstillskott som kollagen typ II, glukosamin, kondroitin och MSM.

Omega-3 - Viktigt för mor och barn

Omega-3 ökar intelligensen hos det nyfödda barnet. En studie av över 11 000 gravida kvinnor visade att mammor som inte åt tillräckligt med omega-3 under graviditeten hade nästan 50 % högre risk att få ett barn med låg verbal IQ.

Barnen hade också problem med det sociala beteendet, mindre utvecklad finmotorik och dålig kommunikationsförmåga. Dessa nedsatta förmågor kan fortfarande fastställas efter några år.

Barnen, vars mammor hade tagit den högsta mängden omega 3, hade glädje av detta:

• bättre utveckling av hjärnan och högre IQ

• lugnt, balanserat beteende genom optimal bildning av neurotransmittorer i barnets hjärna

• optimal bildning av näthinnan för bättre syn

• en längre uppmärksamhetsspännvidd

• mindre astma och eksem

• färre mat- och miljöallergier

Många andra studier visar att barn som får tillräckligt med omega 3 presterar bättre i testet för ögonhandkoordination och att deras syn på ett ögondiagram i genomsnitt är 1,5 linjer bättre än hos jämnåriga barn som inte får lika mycket omega 3.

Det finns redan fler bevis för de positiva effekterna av prenatalt omega 3-intag än vad det fanns i början av 1990-talet för fördelarna med prenatalt intag av folsyra. Studier visar dock att endast 2 % av alla gravida kvinnor får i sig tillräckligt med omega 3 i sin kost.

Omega 3 är en viktig komponent i hjärnan, nervsystemet och för att skärpa synen, som en gravid kvinna vanligtvis inte får i sig i tillräckliga mängder genom maten på grund av kvicksilvret i fisk. Under nästa årtionde kommer omega 3 att vara lika vanligt under graviditeten som folsyra.

Omega-3 tar också hand om moderns hälsa.

Många studier visar att kvinnor som också tar omega-3:

  • har en minskad risk att drabbas av blodförgiftning eller graviditetstoxikos (en snabb ökning av blodtrycket som inträffar i 7 % av graviditeterna).
  • har mindre "hjärnkrympning", vilket inträffar när fostret får essentiella omega 3-fettsyror från mamman genom navelsträngen.
  • lider mindre ofta av förlossningsdepression
  • har mindre ofta för tidig förlossning
  • är mindre benägna att uppleva ångestsymtom under graviditeten

Det säkraste och mest effektiva sättet att få i sig tillräckligt med omega 3-fettsyror är att ta ett högkvalitativt omega-3-kosttillskott.

Förlossningsvitaminer innehåller ofta inte omega 3-fettsyror.

Mayo Clinic rekommenderar gravida kvinnor att ta ett omega 3-tillskott för att säkerställa en sund tillväxt hos barnet. Orsaken till detta är att kosttillskott med prenatala vitaminer ofta inte täcker detta behov och att 98 % av de gravida kvinnorna ifrågasätter om de har tillräckligt med omega 3 i sin kost. Obefödda barn behöver omega 3-fettsyror för att utveckla hjärnan, synen och nervsystemet.

Omega-3 DHA skyddar ögonen

Den högsta koncentrationen av DHA (docosahexaensyra), en långkedjig omega 3-fettsyra som huvudsakligen finns i fisk, finns i näthinnan. DHA-koncentrationen kan vara upp till 65 %.

DHA är en viktig del av näthinnans struktur. Fettsyran ökar utvecklingen av fotoreceptorer, specialiserade celler i näthinnan som är nödvändiga för synen.

Höga DHA-värden är nödvändiga för att rhodopsinet - ett pigment i fotoreceptorernas stavceller - ska kunna reagera på ljus så att du kan se även i dåliga ljusförhållanden och på natten. De mycket omättade egenskaperna hos DHA har unika effekter på näthinnans cellväggar och gör det möjligt att överföra ljussignaler mycket snabbt.

Synen försämras vanligen med åldern, vilket beror på förändringar i näthinnan och andra celler i ögonen. Cellväggarna blir mindre genomsläppliga, cellstrukturerna förändras, avlagringar bildas, oxidation orsakar skador och cellerna dör. Dessa förändringar gör att synen försämras på ålderns höst.

Vid åldersrelaterad makuladegeneration ansamlas gulaktiga avlagringar (körtlar) i mitten av näthinnan. Detta leder till att cellerna i makula inte längre fungerar och att synen blir förvrängd och suddig. Synen kan gå förlorad.

Druzes kan utvecklas till avancerade former av åldersrelaterad makuladegeneration som äventyrar synen. Den vanligaste typen är torr makuladegeneration. Makulacellerna slutar att fungera när sjukdomen fortskrider. Om dessa slutar fungera helt och hållet kommer den centrala synen att bli allvarligt störd.

En andra typ av åldersrelaterad makuladegeneration, kallad exudativ eller neovaskulär makuladegeneration, står för 90 procent av synförlusterna till följd av denna sjukdom. Vid exudativ makuladegeneration förändras blodkärlen bakom ögonen och blir sköra, vilket kan leda till tårar och blödningar.

Avancerad åldersrelaterad makuladegeneration kan drabba antingen ett eller båda ögonen och både den exsudativa och den torra typen kan leda till blindhet.

Studier visar de positiva effekterna av omega 3-fettsyror.

Studier visar att åldersrelaterad makuladegeneration förekommer mindre ofta hos personer som äter mer fisk eller DHA. Nyligen visade en tvillingstudie att fiskkonsumtion två gånger i veckan är förknippad med en betydligt lägre risk för makuladegeneration. Rökning ökade risken till det dubbla.

Intressant nog har ett ökat intag av fleromättade omega 3-fettsyror hos patienter med avancerad makuladegeneration förknippats med en lägre risk för sjukdomen, men detta gällde endast om de konsumerade lite omega 6 eller fleromättade vegetabiliska fettsyror.

Personer som konsumerade mer vegetabiliskt fett eller linolsyra (en fleromättad omega 6-fettsyra) hade större risk att utveckla åldersrelaterad makuladegeneration. Dessa observationer har också gjorts hos patienter som lider av tidiga eller mellersta stadier av sjukdomen.

Sjukdomen utvecklades mycket långsammare hos personer som åt mer fisk och mindre linolsyra än hos dem som åt mycket vegetabiliskt fett eller bakverk med vegetabiliskt fett.

Dessa studier visar att den typ av fett vi äter kan öka eller minska sannolikheten för att utveckla makuladegeneration. Ett mycket högt intag av fleromättade vegetabiliska fetter kan öka sannolikheten för sjukdomen och motverka effekterna av omega-3-fiskesyror.

Ett ökat intag av fisk och fiskoljor kan minska risken för makuladegeneration och bromsa sjukdomsförloppet. Vi vet dock inte om omega 3-fettsyror kan förebygga sjukdomen.

Eftersom omega-3 har lovande effekter har National Eye Institute i USA tagit fram ett förslag om att ge omega-3 en positiv effekt. genomför en stor klinisk studie för att avgöra om omega-3-fiskoljor i kombination med stora mängder antioxidativa vitaminer och utvalda mineraler bromsar upp förloppet av åldersrelaterad makuladegeneration hos personer med medelhög eller avancerad nivå på ett öga.

En studie visar att personer som äter tillräckligt med omega-3 har en minskad produktion av interleukin 6, en minskad inflammationsparameter och en 20-procentig minskning av ångestsymtom. Interleukin 6 är ett protein som produceras av immuncellerna under en inflammation och hjälper till att reglera kroppens immunförsvar.

Omega-3 och hjärnans hälsa

Eftersom omega-3-fettsyror är koncentrerade i hjärnan är det logiskt att den fungerar bäst om den får tillräckligt med omega 3.

Omega-3 är också mycket viktiga för vårt beteende. Detta kan i sin tur förklara varför barn med ADHD har låga nivåer av EPA och DHA. Forskning har till exempel visat att pojkar med ADHD och låga omega-3-nivåer hade fler beteende- och inlärningsproblem än pojkar med normala omega-3-nivåer.

Intag av omega-3 är också förknippat med en lägre risk för Alzheimers sjukdom och ett bättre minne. Spädbarn som har brist på omega 3 löper större risk att utveckla syn- och nervproblem.

Omega 3 kan hjälpa till:

• öka den mentala prestationsförmågan

• förbättra beteendet hos pojkar med ADHD

Håll dig ung längre med omega-3 kapslar

I en ny studie som publicerats i Journal of the American Medical Association (JAMA) undersöks sambandet mellan mängden långkedjiga omega 3-fettsyror i blodet och förändringen av telomerernas längd (en indikator på biologisk ålder).

Forskare vid University of California, San Francisco, studerade längden på telomererna, DNA-sekvenser i slutet av kromosomerna, som blir kortare när cellerna delar sig och åldras.

De känsliga spetsarna i DNA:s ändar

Telomererna avslöjar hur gammal eller ung du är. De blir kortare och kortare när den naturliga åldrandeprocessen fortskrider. Omega 3-fettsyrorna verkar hjälpa de känsliga DNA-spetsarna - telomererna - att hålla sig unga längre.

Stress, inflammation, brist på motion, rökning och övervikt kan förkorta dessa toppar ännu snabbare och därmed främja en mängd åldersrelaterade cellskador. Detta skapar ytterligare rynkor, grått hår, sköra ben och till och med hjärtsjukdomar.

Forskare misstänker att omega-3-fettsyrorna aktiverar kroppens antioxidativa försvar mot fria radikaler som förstör telomererna. Dessa hälsosamma omega 3-fetter kan också öka aktiviteten hos ett enzym som upprätthåller telomererna och som kallas telomeras.

Detta kan förmodligen förklara varför de personer som deltog i en nyligen genomförd studie, som hade hjärtsjukdomar och var mellan 50 och 70 år gamla, hade så olika längd på telomererna.

Forskarna mätte längden på telomererna i blodceller från patienter i öppenvårdsbehandling med stabil kranskärlssjukdom. Telomerernas längd mättes i leukocyterna i början av studien och igen efter fem år.

Under den femåriga studien visade det sig att telomererna minskade tre gånger snabbare hos personer med de lägsta nivåerna av omega 3 i blodet jämfört med dem med de högsta nivåerna.

Genom att jämföra mängden omega-3-fettsyror EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) med senare förändringar i telomerlängden upptäckte forskarna att telomererna hos studiedeltagarna med de lägsta genomsnittliga mängderna DHA och EPA förkortades snabbast. Telemorerna hos de personer som hade den högsta genomsnittliga mängden i blodet minskade långsammast.

Varje ökning av DHA- och EPA-nivåerna har förknippats med en 32-procentig minskning av sannolikheten för telomerförkortning", skriver författarna.

Åldrandet och livslängden hos normala, friska celler är förknippade med de så kallade telomerasreduktionsmekanismerna, som begränsar celldelningen till ett bestämt antal.

Telomererna förkortas vid varje celldelning. När telomererna är helt förbrukade förstörs cellerna (apoptos). Tidigare studier har också visat att telomerer är mycket känsliga för oxidativ stress.

Omega-3 för figuren och musklerna

En studie i Australien koncentrerade sig på fiskoljans effekter på träning samtidigt som man fokuserade på kroppsfettets sammansättning.

Överviktiga och feta vuxna med ökad risk för hjärtsjukdom deltog i en 12 veckors behandlingsstudie där man undersökte effekterna av att ta omega 3-fiskoljor dagligen i kombination med måttlig aerobisk träning tre dagar i veckan.

Paneldeltagarna delades in i tre grupper som antingen tog fiskolja eller solrosolja eller kombinerade solrosolja med motion.

Deltagarna var inte bara överviktiga utan led också av det metabola syndromet. Denna term sammanfattar olika symtom relaterade till fetma, t.ex. högt blodtryck, höga triglyceridnivåer i blodet, insulinresistens eller ökade insulinnivåer, som är tecken på diabetes.

Med hjälp av dubbel röntgenabsorptiometri (DXA/DEXA), som ger en bild av kroppen och visar vävnadens olika densitet, kunde forskarna skilja mellan fett, muskler och ben.

Resultaten visade att den totala mängden fett i kroppen, särskilt på buken, minskade kraftigt i FOX-gruppen (fiskolja och träning), även om denna effekt inte uppstod om endast fiskolja intogs eller om endast aerobisk träning utfördes.

Även om blodtrycket sjönk med enbart fiskolja var denna tendens starkast i FOX-gruppen. FOX hade också en positiv inverkan på hjärtfrekvens, triglyceridnivåer och artärfunktion.

Det var otroliga resultat på bara tre månader. Dr. Howe säger också att "Omega 3-fiskolja skyddar blodkärlens väggar genom att öka deras elasticitet och förbättra endotelutvidgningen, vilket ger bättre näring till de tränande musklerna".

Så om du vill gå ner i vikt bör du inte bara träna, utan också ta omega 3-fiskolja.

Omega-3 kan motverka degenerativ muskelnedbrytning

Resultaten av en ny studie på människor visar att ett dagligt intag av omega 3-fettsyror kan stimulera produktionen av muskelprotein hos äldre personer och minska risken för degenerativ muskelnedbrytning.

Enligt resultat som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition ökar 4 gram omega 3-fettsyror per dag i åtta veckor hastigheten på muskelproteinsyntesen i samband med ökad tillförsel av aminosyror och insulin.

Även om den exakta mekanismen genom vilken omega-3-fettsyror stimulerar muskelproteinsyntesen vid hyperinsulinemi-hyperaminoakidemi ännu inte har undersökts, ger vår studie övertygande bevis för en koppling mellan omega 3-fettsyror och proteinmetabolism i människans muskler och visar oss att intag av omega 3-fettsyror genom kosttillskott skulle kunna vara en säker, enkel och billig metod för att behandla sarkopeni", skriver forskarna.

Sarkopeni är en sjukdom som drabbar den äldre generationen och är förknippad med förlust av muskelmassa, styrka och funktion.

Bettina Mittendorfer, PhD, från Institute of Geriatrics and Nutritional Science vid Washington University School of Medicine i Saint Louis och en av författarna till studien, säger att detta är den första studien som visar på positiva effekter av omega 3-fettsyror i kampen mot sarkopeni, så vitt de vet.

I USA lider cirka 45 procent av befolkningen över 65 år av symtom på sarkopeni. Musklerna hos en person i 20-årsåldern består av upp till 60 procent fettfri massa, medan den procentandelen hos en 70-åring sjunker till mindre än 40 procent.

"En huvudorsak till förlust av muskelmassa vid hög ålder är de åldrande musklernas oförmåga att öka proteinsyntesen tillräckligt snabbt för att reagera på näringsstimulans (t.ex. aminosyror och insulin)", förklarade forskarna.

Detaljer om studien

För att testa om omega 3 kan gynna muskelhälsan sökte forskarna efter 16 friska vuxna med en genomsnittlig ålder på 71 år och ett genomsnittligt BMI på 25,65 kg/m2 och delade slumpmässigt in dem i två grupper, varav den ena var en åttaveckors omega 3-grupp medan den andra gruppen fick majsolja.

I studien testades en daglig dos på 1,86 gram EPA (eikosapentaensyra) och 1,5 gram DHA (docosahexaensyra).

"Vi valde denna dos eftersom den var godkänd av den amerikanska tillsynsmyndigheten för att sänka triglyceridkoncentrationerna i blodplasma hos patienter med hypertriglyceridemi och tidigare hade visat att den var fysiologiskt viktig för människor", säger forskarna.

Som forskarna sammanfattade i AJCN (American Journal of Clinical Nutrition) visade resultaten att även om det inte fanns några skillnader mellan grupperna när det gällde "basal hastighet av muskelproteinsyntesen", kunde en ökning av "på grund av hyperaminoacidemi Hyperinsulinemia-inducerad hastighet av muskelproteinsyntesen" rapporteras.

Denna observation åtföljdes av en ökad ökning av aktiveringen av en signalväg kallad mTOR-p70s6k, som är en "viktig kontrollpunkt för tillväxten av muskelceller". Forskarna påpekade att den faktiska mekanismen måste undersökas närmare.

"I den här studien ger vi nya bevis för att omega-3-fettsyror som kosttillskott ökar hastigheten på muskelproteinsyntesen som orsakas av hyperaminoacidemi-hyperinsulinemi", skriver Dr. Mittendorfer och hennes kollegor. Omega-3-fettsyror kan därför sannolikt minska det uppbyggda motståndet och kan vara till hjälp vid behandling av sarkopeni", tillade de.

Dr. Mittendorfer bekräftade att forskarna kommer att upprepa studien med "fler deltagare och mer tekniska resultat".

Forskarna kom från Washington University School of Medicine i Saint Louis och University of Nottingham i England. Studien finansierades av National Institutes of Health.

Läkare och omega-3-fettsyror

Forskningen visar tydligt på fördelarna med omega 3-fettsyror för att minska risken för död i hjärtsjukdomar. Att öka befolkningens intag av omega 3 skulle säkert vara nyttigare än att dela ut defibrillatorer i alla samhällen.

Trots de många studier som visar på omega-3:s positiva effekter på hälsan och kostnadsbesparingar visar en aktuell undersökning bland allmänläkare i USA att de alldeles för sällan rekommenderar sina kardiovaskulära patienter att ta omega 3-fettsyror.

Undersökningen skickades till slumpmässigt utvalda läkare i delstaten Washington. Resultatet visar följande:

  • 99 % instämde i att kosten är viktig för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
  • 92 % instämde i att läkare spelar en viktig roll i näringsrekommendationer.
  • 57 % kände till de positiva effekterna av omega-3 för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Men endast 17 % rekommenderar faktiskt omega-3.

Undersökningen visar att trots deras kunskap om fördelarna med omega-3 och deras positiva inställning till näringsrådgivning rekommenderar familjeläkare sällan fiskolja till patienter med kardiovaskulära sjukdomar.

Författarna till undersökningen rekommenderar därför att man utvecklar strategier för att öka medvetenheten om effekterna av omega-3 för att förebygga hjärtsjukdomar och att denna viktiga information sprids till allmänläkare så snart som möjligt.

För vem är omega-3-fettsyror särskilt viktiga?

  • Personer med kardiovaskulära sjukdomar, åderförkalkning eller höga blodfetter.
  • Gravida och ammande kvinnor
  • Personer som lider av reumatism, artrit, Crohns sjukdom eller andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Personer som äter nästan fettfria måltider
  • Diabetiker
  • Personer som lider av hudsjukdomar
  • Personer med ökad alkoholkonsumtion
  • Personer med depression eller Alzheimers sjukdom

Omega-3 för veganer och vegetarianer

Enligt en ny rapport behöver personer som äter vegansk kost ibland extra omega-3 och vitamin B12 för att minska risken för hjärtsjukdomar.

Författarna till rapporten konstaterade att köttätare är kända för att ha en mycket högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar än vegetarianer. De betonade dock att strikta vegetarianer och veganer inte är immuna mot risken, eftersom vissa viktiga näringsämnen knappt ingår i deras kost, t.ex. järn, zink, vitamin B12 och omega-3.

I rapporten, som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry, konstateras att en vegansk kost med låg halt av omega 3 och vitamin B12 innebär en hög risk för blodproppar och åderförkalkning - båda faktorerna ökar risken för hjärtinfarkt och slaganfall. Författarna förklarar därför att ett ökat intag eller tillägg av fleromättade omega 3-fettsyror och vitamin B12 kan bidra till att minska dessa risker.

"Baserat på tillgängliga uppgifter tror man att vegetarianer och särskilt veganer kan dra nytta av ett ökat intag av fleromättade omega 3-fettsyror och vitamin B12, eftersom balansen mellan omega 3, fleromättade omega 6-fettsyror och vitamin B12 förbättras ... vilket kan minska trombotiska tendenser, vilket kan öka den generellt låga risken för en hjärtsjukdom", säger rapportförfattaren Duo Li från Zhejiang-universitetet i Kina.

Detaljer om studien

I rapporten, som markerar slutet på en 30-årig studie av vegetarisk biokemi, sägs att köttätare har en betydligt högre risk för vissa kardiovaskulära sjukdomar än vegetarianer.

Sådana risker är bland annat ett ökat kroppsmasseindex, midjemått, blodtryck, totalkolesterol i plasma, triglyceridnivåer och blodfettkoncentration i blodserum. Li konstaterade att vegetarianer och veganer har en lägre mängd vitamin B12 i blodserumet och fleromättade omega-3-fettsyror i vävnadsmembranens fosfolipider jämfört med köttätare.

Tidigare resultat har visat att vegetarianer och veganer som inte tar B12-vitamintillskott ofta har en onaturligt låg koncentration av B12-vitamin i blodserumet, vilket är starkt kopplat till homocysteinnivåerna i plasma.

Li säger att riskerna med låga nivåer av vitamin B12 och omega 3 är ökad blodkoagulation (trombocytaggregation), ökade homocysteinnivåer och lägre nivåer av det "goda" HDL-kolesterolet. Alla dessa kan vara förknippade med en ökad risk för trombos och åderförkalkning.

Sammanfattningsvis konstaterar Li att det rekommenderas att vegetarianer, och särskilt veganer, ökar sitt intag av fleromättade omega 3-fettsyror och B12-vitamin. Trots att veganer inte äter animaliska livsmedel nämnde Li flera animaliska källor till omega 3 och vitamin B12 i sina rekommendationer. Han påpekade dock att även kosttillskott kan ge dessa näringsämnen.

Experter om omega-3-fettsyror

Omega-3-fettsyror minskar risken för plötslig hjärtdöd
⁠Enligt en studie från Harvard Medical School i Boston, med mer än 45 000 deltagare utan tidigare hjärtproblem, minskade risken för plötslig hjärtdöd med upp till 50 procent om man tog 250 mg EPA/DHA dagligen.

Omega-3-fettsyror kan vända åderförkalkning
En klinisk studie med 233 deltagare visade att omega-3-fettsyror även påverkar befintlig åderförkalkning. Enligt Prof. Dr. von Schacky minskade bevisligen befintliga arteriosklerotiska förändringar genom att ta 6 gram fiskoljekoncentrat dagligen under 24 månader.

USFDA erkänner fördelarna med EPA och DHA för hjärthälsa
De positiva effekterna av omega-3-fettsyror på hjärt- och kärlhälsan övertygade den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (USFDA) att göra följande uttalande: "Stödjande men inte slutgiltig forskning visar att intag av EPA och DHA från omega-3-fettsyror kan minska risken för kranskärlssjukdom".

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med produkter, rabatter och nyheter.