Vetenskapligt stödd
Vitality Tomat Lycopin tillverkas av speciella, genetiskt modifierade tomater som är särskilt rika på naturligt lycopin. Genom en skonsam patenterad tillverkningsprocess bevaras de naturliga vitalämnena från hela tomaten.
Därför är Vitality Tomato Lycopin en 100% naturlig produkt med ett mycket högt innehåll av lykopen och alla andra bioaktiva vitalämnen som t.ex. tokoferoler, fytosteroler, beta-karoten, fytofluener, fytoen och zeta-karoten, som de förekommer i naturlig form i tomaten.
Bioverfügbarkeit och skyddseffekt av lykopenet förstärks av dessa naturliga växtaktiva ämnen samt av de innehållna tomatoljorna.
För vem är lykopin viktigt?
- för alla personer, för att neutralisera fria radikaler i kroppen
- för män som vill skydda sin prostat Hälsa
- för människor som vill hålla sitt kolesterol under kontroll
- för alla som vill minska sin risk för en stroke
- för alla som vill skydda sig mot UV-relaterade hudskador
- för rökare, eftersom det hjälper till att förhindra skador orsakade av fria radikaler
- för äldre människor, eftersom de ofta har en obalanserad kost, vilket gör att en tillräcklig tillförsel av radikalfångare (antioxidanter) inte kan garanteras. Å andra sidan, eftersom kroppens eget försvar mot fria radikaler ständigt minskar med åldern.
Skydda din prostata med lykopen
Varannan man kommer under sitt liv att få hälsoproblem med sin prostata. Lycopin - en naturlig vitalämne från tomater - har i många studier visat att det kan skydda prostatan.
Så gör prostatan sig påmind
Det finns vissa tecken som kan indikera problem med prostatan. Den som ofta måste gå på toaletten på natten, har fått en svagare urinstråle, upplever brännande känsla vid urinering eller ofta känner ett plötsligt och starkt behov av att urinera bör låta en urolog undersöka sig.
På grund av positiva studier rekommenderar experter en kost rik på lykopen för att skydda prostatan. Prostatan är en kastanjestor körtel som ligger under urinblåsan och omger urinröret.
Hon är lika viktig för befruktningen som testiklarna. Hennes funktion är att leverera den största delen av den sädesvätska som utsöndras vid ejakulation. Prostatasekretet hjälper spermierna med rörelse och näring.
Hälsoproblem kan redan visa sig hos unga män. Var tredje man mellan 20 och 50 år har redan haft en prostatit - en inflammation i prostatan. En förstorad prostata ökar kraftigt först med stigande ålder.
Lycopin och prostatans hälsa
I studier har det visat sig att en ökad konsumtion av tomater och tomatprodukter kan minska risken för celldegeneration i vävnaden i prostata, bröst, lungor, livmoderhals, mage eller tarm.
I samband med det 90:e årsmötet för den amerikanska föreningen för cancerforskning (American Association for Cancer Research, 'AACR') presenterades forskningsresultat som visar att ett tillskott av naturligt tomat-lycopen kan bidra till att främja hälsan hos prostataceller.
Undersökningar av Dr. Omer Kucuk, professor i medicin och onkologi vid cancerforskningsinstitutet 'Karmanos Cancer Institute' i Detroit, Michigan, visade att patienter som kompletterade sin kost med lykopin utvecklade mindre tumörer som också var mer begränsade till prostatan. Dessutom uppvisade tumörerna till och med tecken på tillbakagång och minskad elakartadhet. 'Dessa insikter ger anledning att misstänka att lykopin inte bara förebygger celldegeneration, utan också kan användas för att ytterligare reducera den,' sa Dr. Kucuk.
Under en sexårig studie med 48 000 manliga deltagare fann Dr. Edward Giovannucci från Harvard Medical School följande: Jämfört med personer som inte konsumerade några tomater eller tomatprodukter hade de som regelbundet åt tomater eller tomatsås en minskad risk för en degenerering av prostatavävnaden som låg mellan 21 och 34%, beroende på deras övriga kostvanor.
Studie: Lycopin kan minska risken för stroke med upp till 55%
Nyligen publicerades en studie av forskare från Finland i den amerikanska facktidningen 'Neurology', som visade att lykopen kan sänka risken för stroke avsevärt.
Detta karotenoid förekommer i särskilt höga mängder i tomater, men finns också i morötter, röda paprikor, vattenmeloner eller papayas. I studien vid universitetet i Östra Finland i Kuopio deltog 1031 män i åldern mellan 46 och 65 år.
Vid studiens början mättes olika karotenoider, vitamin A, E och andra parametrar i blodserum under mer än 2 år. Under de följande 8 åren drabbades totalt 67 män av en stroke.
Det visade sig att de personer med den högsta lycopenhalten i blodet hade en 55 procent lägre risk för stroke jämfört med de deltagare med den lägsta lycopenhalten. De andra parametrar som mättes under studien verkade inte ha någon påverkan på stroke-risken.
Dr. Jouni Karppi och hans kollegor menade att en anledning till den skyddande effekten av lykopen kan vara att det är en särskilt kraftfull antioxidant som kan skydda cellerna mer effektivt än beta-karoten mot fria radikaler som väteperoxid och kvävedioxid.
Detta bekräftar de tidigare rekommendationerna att äta minst 5 portioner frukt och grönsaker per dag, vilket skulle kunna leda till en väsentlig minskning av stroke världen över.
Vad är lykopen?
Lycopin är ett karotenoid som främst finns i mogna tomater. Det ger tomaten dess starka röda färg. I andra frukter som t.ex. rosa grapefrukt och vattenmelon finns också lycopin, men endast i mycket små mängder.
Karotenoider som Beta-karoten eller lykopen kan inte bildas av kroppen och bör därför regelbundet tillföras genom kosten eller kosttillskott. Även 'American Cancer Society' rekommenderar en karotenoidrik kost med många olika frukter och grönsaker.
Varför är lykopen så viktigt för vår hälsa?
Lycopin har en stark antioxidativ effekt och är en kraftfull radikalfångare. Forskare tror att en överdriven mängd oxidativ stress spelar en avgörande roll i utvecklingen av kroniska och degenerativa sjukdomar.
Belastningar med skadliga miljögifter som kvicksilver, bly, kadmium, bekämpningsmedel, kväveoxider, ozon, smog, avgaser samt intensiva solbad, rökning, alkohol och en ohälsosam kost ökar den oxidativa stressen så mycket att kroppens eget försvarssystem inte längre kan hantera dessa skadliga miljöfaktorer.
Avgörande är också att den naturliga mekanismen som skyddar oss mot fria radikaler blir svagare med åldern. Därför är äldre människor mer benägna att drabbas av degenerativa sjukdomar.
Nyaste forskningen visar att lykopen är ett av de avgörande naturliga antioxidanterna för att skydda kroppens celler mot de skadliga angreppen från fria radikaler.
Hur får du mer lykopen?
Tomater är en fast del av det medelhavska köket. Så är effekten av lykopen hos italienare och greker statistiskt tydligt märkbar, eftersom de har en betydligt lägre risk för prostatacancer.
Tyvärr är lycopen från råa tomater endast mycket dåligt biotillgängligt. Genom att koka tomater frigörs dock lycopen från tomatens celler, vilket gör att lycopeninnehållet i tomatsoppa, juice, sås eller ketchup är betydligt högre. Tillsatsen av lite olja ökar biotillgängligheten ytterligare.
Den enkla vägen till mer lykopen
Som med vitaminer och andra viktiga ämnen är det också nödvändigt med ett regelbundet intag i tillräcklig dosering av lykopen för att dra nytta av dess positiva egenskaper.
Därför rekommenderar allt fler läkare att ta lykopen som kosttillskott istället för att krampaktigt försöka äta tomatprodukter varje dag. Även om man älskar tomatsås kommer man snart att tröttna på den eller helt enkelt glömma bort den.
Hur mycket lykopen behöver man dagligen?
Den ideala dosen ligger enligt studier mellan 5 och 15 mg per dag. I försöksserier fick personer dock redan betydligt större mängder utan att några biverkningar uppstod.
Varför är Tomat Lycopin andra Lycopin-kapslar överlägsna?
- levererar 100% naturligt lykopin
- är högt doserad med 15 mg lykopen per kapsel
- har en mycket hög biotillgänglighet
- Innehåller alla växtämnen från hela tomaten
- tillverkas garanterat utan genetisk modifiering
- är fri från färg- och smakämnen